2015-10-21

Tal den 21/10 vid Tillsammans för Kungsbackas manifestation
Vi är här för att visa vår solidaritet med människor har ryckts upp med rötterna, som har tvingats skiljas från allt som är tryggt och välbekant, som i några fall har lämnat sina älskade kvar, utelämnade till en oviss framtid, eller... ingen framtid.

Vi är här för att visa att vi är FLER som förstår det, än som INTE förstår det. Vi är här för att vi själva skulle uppskatta att någon gjorde detsamma för oss, om vi hade tvingats lämna vårt land i panik.

Men vi är också här för att tillsammans försöka förstå varför inte alla förstår det som inte alls är svårt att förstå.

Carita Boulwén, gruppledare i SD, skriver i Kungsbackaposten:
   Journalisterna har för många år sedan ingått en överenskommelse att inte säga sanningen om det mångkulturella samhället
   Islam är ett hot mot demokrati och jämställdhet (hon säger inte Al Qaida, Is eller Boko Haram, hon säger Islam)
   Invandrare/flyktingar skickas på semester till sina hemländer på skattebetalarnas bekostnad
   Vi måste välja mellan fattigpensionärer och ensamkommande flyktingar "vi har inte en outtömlig kassakista, man måste prioritera"

Mina judiska föräldrar kom till Sverige på 40-talet, på flykt undan nazismen och förintelsen. Tyska tioåringar fick lära sig matte genom att räkna ut hur många småhus man kunde bygga om man inte belastade statskassan med sjukvård för sinnessjuka, homosexuella, romer eller judar. De fick lära sig att det fanns ett tydligt vi och ett tydligt dom, och att VI bara kunde växa på bekostnad av dom.

De fruktansvärda brott som senare begicks av alldeles vanliga människor hade föregåtts av en lång tids vi-och-dom-retorik, av en propagandakampanj som konsekvent avhumaniserade de grupper som senare skulle avrättas, som förknippade dem med brutal kriminalitet som misshandel, mord och våldtäkt. Man hävdade att dessa grupper i själva verket parasiterade på samhället, att deras välstånd bekostades av vanliga tyskars arbete och att det ledde till vanliga tyskars armod. Ingenting som propagandaapparaten producerade var belagt, inga argument framfördes. Myten blev sann genom upprepning, upprepning, upprepning…

Som människa, medborgare, och jude, får jag otäcka flash backs när jag hör Carita Bolwéns retorik. Myterna, lögnerna, det irrationella och det antiintellektuella, allt är hämtat från samma sjuka ideologiska röra som utgjorde grundvalen för nazismen.

Samma typ av retorik användes också för att bana väg för folkmorden på bland andra Armenier, Bosnier och Tutsier. I grunden samma retorik som banar väg för, och legitimerar, bränning av flyktingboenden. Den som bidrar till mytbildning kring, och avhumanisering av olika folkgrupper bär ett tungt ansvar för det som sker, och det gäller i synnerhet politiker och andra offentliga personer.

Vi är här för att vi förstår att människor inte överger det som är tryggt, välbekant och älskat med mindre än att de är i livsfara. Att alternativet för de flesta av dessa människor inte är ett liv någon annanstans, utan döden, eller i bästa fall fångenskap och att ruttna bort i ett okänt fängelse.
Vi är här för att vi inte ser något alternativ till att ta emot våra krigsdrabbade systrar och bröder.
Vi är här för att vi vet att människovärdet är lika och okränkbart.


Avslutningsvis ett utdrag ur Mikael Wiehes översättning av en Peggy Seegerlåt som i den svenska översättningen heter Valet:

Fröna växer sakta under ytan
Dom trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt
Först när bladen börjar synas
kan man se att det är ogräs överallt
Men om man tittar bort
inget hör, inget ser
hur vet man då
För hör man inget, finns väl ingenting
Och det, man inte ser, finns säkert inte till
/.../ 
Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av dom
som bara står där sen

och säger att jag visste ingenting

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar